سرچ کنسول چیست و چه زمانی باید سایت به آن متصل شود؟

Google Search Console سرچ کنسول

تا حالا اسم سرچ کنسول به گوشتون خورده؟ کنسول یا همون Google search Console یک ابزار برای بهبود عملکرد سایته. این ابزار برای بهبود سئوی سایت استفاده میشه و بهمون میگه که کاربرا از کجا میان، چی جستجو میکنن و به چه نتیجه‌ای رسیدن.

Search console همچنین میتونه به ما کمک کنه تا بفهمیم چطوری باید مخاطب بیشتری جذب کنیم و چطوری مقالاتمون لینک صفحه اول گوگل بشن. این ابزار رایگان گوگل به شما اطلاعاتی میده که با تحلیلشون میتونید بفهمید گوگل سایتتون رو چطور ارزیابی میکنه. توی این مقاله با این ابزار محبوب گوگل بیشتر آشنا میشیم و یاد میگیریم چطور سایتمون رو بهش وصل کنیم.

Google Search Console سرچ کنسول

سرچ کنسول چیه؟

اگه با بازاریابی دیجیتال آشنایی دارید، میدونید که سئو یا همون بهینه سازی موتور جستجو برای افزایش جذب مخاطب یا ترافیک به سایتمون خیلی مهمه. چون گوگل موتور جستجویی هست که بیشتر افراد ازش استفاده میکنن، منطقیه که سایتمون رو طبق الگوریتم اون بهینه کنیم.

خوشبختانه یا متاسفانه گوگل توی نحوه عملکرد الگوریتمش خیلی سختگیره؛ اما ابزارهای رایگانی وجود دارن که میتونن توی این زمینه بهمون کمک کنن. سرچ کنسول یکی از همین ابزارهای رایگان و با ارزش گوگل هست که میتونه به بهبود عملکرد سایتمون و گرفتن رتبه بالاتر توی سرچ گوگل بهمون کمک کنه. برای استفاده بهتر از کنسول لازمه که بیشتر باهاش آشنا بشیم و درباره عملکرد بخش‌های مختلفش بدونیم.

گوگل سرچ کنسول برای چه مواردی استفاده میشه؟

هدف اصلی Google Search Console اینه که به شما کمک کنه تا به سایتتون نظارت کنید، به درستی ازش نگهداری کنید و عیب‌های نمایششو توی نتایج جستجوی گوگل پیدا کنید و برطرفشون کنید. درسته که برای گرفتن رتبه بالا از گوگل نیازی به استفاده از کنسول نیست؛ اما این ابزار رایگان میتونه به شما کمک کنه که سریعتر به رتبه مدنظرتون توی سرچ گوگل برسید.

این ابزار به شما نشون میده که سایت شما توی نتایج سرچ گوگل به چه شکلی نمایش داده میشه. اگه توی سئو تازه‌کار هستید، سرچ کنسول میتونه با اطلاعاتی که در اختیارتون میذاره بهتون کمک کنه تا سایتتون رو بهتر سئو کنید.

حتی اگه سئوکار حرفه‌ای هم باشید، این ابزار ویژگی‌هایی داره که بهتون کمک میکنه از به‌روزرسانی‌های جدید مطلع بشید و اشکالات احتمالی رو برطرف کنید. برای مثال اگه صفحات شما توی گوگل ایندکس نشه، براتون یک اعلان از طرف گوگل ارسال میشه. به همین دلیل شما میتونید سریع و قبل از این که این اتفاق روی رتبه‌بندی SERP تاثیر بذاره، مشکل رو برطرف کنید. SERP یا Search Engine Results Page در واقع همون صفحه‌ایه که وقتی ما چیزی رو توی گوگل سرچ میکنیم بهمون نمایش داده میشه.

آیا گوگل سرچ کنسول یک ابزار سئو محسوب میشه؟

همونطور که گفتیم Google Search Console یک ابزار برای بهینه سازی موتور جستجو یا همون SEO محسوب میشه؛ چون اطلاعاتی که بهمون میده مستقیما از گوگل میگیره. درسته که به طور کامل نمیتونیم الگوریتم گوگل رو ببینیم و بفهمیم اما سرچ کنسول تا حد زیادی میتونه بهمون کمک کنه. به طور کلی، سئو یک فراینده که طی اون صفحات وبسایت بر اساس کلمات کلیدی خاص رتبه‌بندی میشن.

به همین دلیل شما باید اطلاعات غیرضروری یا غیرمرتبط رو از سایتتون حذف کنید تا رتبه بهتری از گوگل بگیرید. کنسول میتونه توی شناسایی این موارد اضافی به شما کمک کنه. به این ترتیب سایت شما تا حد ممکن بهینه میشه. این در حالیه که Google Search Console هیچوقت تضمین نمیکنه که توی نتایج سرچ رتبه بالا بگیرید؛ بلکه محتوای شما هستن که به شما تضمین رتبه بالای گوگل رو میدن. با این حال با استفاده از این ابزار میتونید مطمئن باشید که از مشکلات اساسی توی سئو میتونید جلوگیری کنید.

این مطلب نیز می تواند برای شما جالب باشد: گوگل آنالیتیکس

Google Search Console سرچ کنسول

گوگل سرچ کنسول چه اطلاعاتی رو به ما میده؟

در ادامه این مقاله توی یک معرفی کلی، مواردی که Google Search Console موقع تجزیه و تحلیل سایت میتونه به ما ارائه بده رو میاریم. با استفاده از این اطلاعات شما میتونید مشکلات سئوی سایت خودتون رو شناسایی و تا حد امکان برطرفشون کنید.

تایید عدم نمایه‌سازی سایت Confirm Your Site’s Indexability))

گوگل برای تهیه یک فهرست جامع از تمام صفحاتی که توی اینترنت هستن، از خزنده‌های وب استفاده میکنه. وقتی یکی از این خزنده‌ها سایت شما رو بررسی میکنه باید بتونه از صفحه‌ای به صفحه دیگه حرکت کنه. ارائه نقشه سایت توی کنسول به الگوریتم کمک میکنه که کارایی بهتری داشته باشه. اگه سایتتون بهینه شده باشه خزنده‌ها نباید مشکلی داشته باشن.

سرچ کنسول میتونه صفحاتی که توی سایت شما قابل فهرست‌بندی نیستن رو به شما نشون بده. وقتی صفحات قابل فهرست‌بندی نباشن یعنی خزنده‌های گوگل نمیتونن بهشون دسترسی داشته باشند تا به اصطلاح اونا رو index کنن. بعد از اینکه مشکلات نمایه‌سازی یا نمایش صفحات سایتتون رو برطرف کردید، میتونید از گوگل درخواست کنید تا مجددا سایتتون رو بررسی کنه تا توی الگوریتم آپدیت بشه.

نمایش داده‌های ترافیک جستجوی گوگل Show Google Search Traffic Data))

شما میتونید از طریق ابزار گوگل آنالیتیک (Google Analytics) به این اطلاعات دسترسی داشته باشید ولی کنسول بیشتر میتونه درباره هدف کاربر و نحوه پیدا کردن و تعامل اون با سایتتون به شما کمک کنه. بعضی از موارد قابل توجه که بهمون نشون میده شامل موارد زیر میشه:

  • هر چند وقت یکبار سایتمون توی جستجوهای گوگل نمایش داده میشه.
  • کدوم کوئری‌ها (querie) سایتمون رو نشون میدن.
  • هر چند وقت یکبار کاربرا کوئری‌های خاص رو کلیک میکنن.

موارد قابل توجه بیشتری هم توسط گوگل سرچ کنسول به ما نمایش داده میشن اما این سه تا خیلی مهم هستن.

دریافت اعلان‌ها از گوگل (Get Notifications From Google)

گوگل ممکنه توی فهرست کردن یا همون ایندکس صفحات سایت شما با مشکل مواجه بشه و این اتفاق میتونه دلایل زیادی داشته باشه. هر دفعه که شما سایت خودتون رو آپدیت میکنید ممکنه ناخواسته مشکلی ایجاد کنید. وقتی خزنده‌های وب موقع ایندکس کردن سایتتون به مشکل بخورن، کنسول میتونه با ارسال یک اعلان بهتون اطلاع بده که مشکل چیه و چطوری میتونید حلش کنید. مزیت دریافت این اعلان‌ها اینه که یه موقع میتونید مشکل رو شناسایی و رفع کنید تا رتبه‌تون توی سئو افت نکنه. بنابراین گوگل میتونه تضمین کنه که در صورت بروز مشکل ازش مطلع بشید و نکته‌ای رو جا نندازید.

نمایش بک‌ لینک ‌ها (Show Backlinks)

شبکه‌سازی یا بک‌لینک‎سازی برای افزایش رتبه در SERP ضروری هست. شما نمیتونید بفهمید که چه سایت‌هایی به وبسایت شما لینک دادن؛ اما نگران نباشید چون سرچ کنسول لیست دقیق این سایت‌ها رو بهتون میده. همونطور که میدونید هر لینکی که مخاطب رو به سایت شما هدایت کنه در واقع باعث بالا رفتن اعتبار سایت شما در گوگل میشه و باعث میشه گوگل سایت شما رو به عنوان یک مرجع معتبر بشناسه.

لیست سایت‌هایی که به سایت شما لینک دادن خیلی مفیده چون شما میتونید بک ‌لینک ها رو بررسی کنید و اگه مشکلی هست رفعش کنید. مثلا اگه سایت‌هایی با رتبه پایین یا هرزنامه‌ها به سایتتون لینک دادن میتونید ازشون بخواید لینک‌ها رو حذف کنن.

با اینکه نمیتونید وبسایت‌ها رو مجبور کنید تا لینک‌ها رو حذف کنند اما میتونید هر زمان که سایتی به وبسایت شما لینک داد، ازش مطلع بشید. یکی از مزایای دیگه بک لینک ها اینه که شما میتونید با سایت‌هایی که بهتون لینک میدن همکاری کنید. ایجاد این روابط میتونه به استراتژی بازاریابی شما در بلندمدت کمک کنه.

مشکلات AMP و جستجوی موبایل رو کشف کنید. (Discover AMP and Mobile Search Issues)

نسبت به گذشته افراد بسیار زیادی از تلفن‌های هوشمند و سایر دستگاه‌های تلفن همراه برای وبگردی استفاده میکنن. به دلیل اینکه این دستگاه‌ها صفحه نمایش کوچک‌تری نسبت به کامپیوترها هستن، وبسایت‌ها باید برای صفحه‌های موبایل طوری طراحی خودشونو سازگار کنن که همه نوشته‌ها دیده بشن و کاربر بتونه به راحتی سایت رو ببینه و از امکاناتش استفاده کنه. به سازگار کردن طراحی وبسایت با موبایل اصطلاحا ریسپانسیو کردن میگن.

ریسپانسیو کردن سایت توی سرعت بارگذاری سایت تاثیر زیادی داره. اگه بارگذاری یا به اصطلاح بالا اومدن سایت شما بیش از حد طول بکشه (حتی چند ثانیه بیشتر)، کاربران صفحه سایت شما رو میبندن و از سایتتون خارج میشن.

این اتفاق باعث افت رتبه سایت شما در سئو میشه. Google AMP یا صفحات موبایلی شتاب داده شده، وبسایت شما رو کنترل میکنه و بهتون میگه که چه کار برای افزایش سرعت سایتتون انجام بدین. همچنین میتونید بفهمید که سایت شما توی جستجوهای تلفن همراه چطور نمایش داده میشه. این اطلاعات تنها مواردی نیستن که سرچ کنسول در اختیار شما قرار میده پس بهتره هر چه سریعتر اکانت خودتون رو بسازید.

این مطلب نیز می تواند برای شما جالب باشد: نکات مهم کاتالوگ دیجیتال

تفاوت بین گوگل کنسول و گوگل آنالیتیک چیه؟

هر دو ابزار Google Console  و  Google Analytics  رایگان هستن و میتونن به شما کمک کنن تا بفهمید سایت شما روی چه کلمات کلیدی رتبه دریافت کرده و چه تعداد کاربر با جستجوی این کلمات وارد سایتتون شدن. با این حال از هر دوی این ابزارها میتونید استفاده کنید و حداکثر بهره رو با توجه به نیازتون ببرید. به طور کلی کنسول گوگل یک ابزار نظارت به سایته که به شما میگه چه زمانی چه مشکلی وجود داره تا رفعش کنید.

ولی کنسول نمیتونه به شما درباره قصد کاربر و روند جستجوی اون که روی ترافیک سایت تاثیر میذاره اطلاعاتی بده. در عوض گوگل آنالیتیکس داده‌های زیادی درباره اطلاعات کاربران در اختیار شما قرار میده و شما میتونید اونها رو تحلیل کنید.

با توجه به این اطلاعات و تحلیلشون شما میتونید نوع محتوایی که برای وبسایتتون تولید میکنید رو طوری تغییر بدین که در درازمدت تعداد بیشتری از کاربران رو به وبسایتتون جذب کنید و به اصطلاح ترافیک سایتتون رو افزایش بدین و حفظشون کنید. پس با این توضیحات میتونید سرچ کنسول رو به عنوان ابزار مدیریت و گوگل آنالیتیکس رو به عنوان ابزار بازاریابی دیجیتال در نظر بگیرید. هر دو ابزار برای اهداف متفاوت ارزشمند هستن بنابراین دلیلی وجود نداره که از یکیشون استفاده کنید و استفاده از اون یکی رو بیخیال بشید.

Google Search Console سرچ کنسول

سرچ کنسول گوگل تا چه مدتی اطلاعات رو ذخیره میکنه؟

در صورتی که شما از ابزارهای تحلیلی گوگل استفاده کرده باشید متوجه میشین که اطلاعات ارائه شده توی هر کدوم ممکنه کمی با همدیگه متفاوت باشن. این اتفاق به این دلیله که هر ابزار به طور متفاوتی اطلاعات رو جمع‌آوری و ذخیره میکنه. بنابراین ممکنه اون چیزی که بهتون نمایش داده میشه آپدیت نباشه. کنسول معمولا اطلاعات سایت رو به مدت 16 ماه نگه میداره.

وقتی که ابزار صفحات شما رو بررسی میکنه، اطلاعات جدید رو میتونید بعد از 48 ساعت مشاهده کنین. بهتره بدونید که Google Search Console  یک زیر مجموعه از صفحات سایت شما رو بررسی میکنه ولی Google Analytics ممکنه مجموعه دیگه‌ای رو نظارت کنه. بنابراین مقایسه مجموعه اطلاعات هر ابزار کار سختیه چون هر کدوم چیزهای مختلفی رو بررسی میکنن.

چطور میتونیم وبسایت رو در سرچ کنسول ثبت کنیم؟

ثبت سایت Google Search Console از مهم‌ترین کارهاییه که هر متخصص سئو و یا هر توسعه‌دهنده سایتی باید روش انجام اون رو بلد باشن.  در اولین کاری که برای راه‌اندازی سرچ کنسول باید انجام بدیم اینه که وارد حساب کاربری گوگل خودمون بشیم. بعد از اون روی گزینه Start Now کلیک میکنیم. برای ثبت سایت توی صفحه‌ای که باز میشه گزینه Add Property رو میزنیم. بد نیست بدونید که شما میتونید تا 1000 عدد  Property به اکانت کنسول خودتون اضافه کنین. در این مرحله شما باید روش ثبت وب سایتتون رو در کنسول انتخاب کنین. دوتا روش برای ثبت وبسایت وجود داره:

  • روش Domain
  • روش URL Prefix

در کل روش Domain برای ثبت سایت توی کنسول منعطف‌تره ولی برای استفاده ازش باید از DNS استفاده کنین. به همین دلیل ممکنه استفاده از اون برای برخی از افراد سخت باشه. ولی ما در ادامه هر دوتا روش رو توضیح میدیم و بررسی میکنیم.

استفاده از روش Domain برای ثبت سایت در سرچ کنسول

ابتدا آدرس وبسایت خودتون رو در قسمت مربوطه وارد کنید. یادتون باشه که توی این قسمت اول نباید نوع پروتکلی سایتتون ازش استفاده میکنه مثل https یا http رو وارد کنید. نام دامنه سایتتون رو به صورت www.Domain.com وارد کنید. بعد روی دکمه Continue کلیک کنین. به این ترتیب کنسول یک رکورد TXT برای دامنه وبسایتتون ایجاد میکنه.

این رکورد رو کپی کنید. حالا باید رکوردی که کپی کردین رو به پیکربندی تنظیمات DNS دامنه‌تون اضافه کنید. بعد از اضافه کردن رکورد باید صبر کنید تا تغییرات انجام شده روی دامنه‌تون ذخیره بشه. انجام این کار به طور معمول کمتر از چند ساعت طول میکشه و بعدش میتونید به کنسول برگردین و ادامه مراحل رو انجام بدین.

 برای اینکه بینید تنظیمات DNS روی دامنه‌تون ثبت شده یا نه، فقط کافیه روی دکمه Verify کلیک کنین. در صورتی که به درستی تنظیم شده باشه، گوگل با یک پیام روی صفحه بهتون اطلاع میده. به این ترتیب یک مرحله از تنظیمات کنسول رو به درستی انجام دادین. اگه ثبت تنظیمات با موفقیت انجام نشده بود چند ساعت صبر کنین. اگه هنوز هم بعد چند ساعت ناموفق بود، بهتره از روش بعدی برای ثبت سایتتون در کنسول استفاده کنید.

روش URL Prefix برای ثبت سایت در Google Search Console

اگه به هر دلیلی استفاده از روش دامین برای شما کاربردی نبود میتونید از روش URL Prefix برای ثبت سایتتون توی کنسول استفاده کنین. برای استفاده از این روش اول آدرس سایتتون رو در قسمت URL Prefix وارد کنین و روی دکمه Continue کلیک کنین. توجه داشته باشین که توی این روش آدرس سایتتون رو با نوع پروتکل مورد استفاده و www وارد کنین.

این مطلب نیز می تواند برای شما جالب باشد: رسیدن به صفحه اول گوگل

احراز هویت مالک وبسایت

در پایان بعد از استفاده از یکی از دو روشی که توضیح دادیم برای ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل، باید به گوگل ثابت کنین که مالک سایت هستین چون به اطلاعات مهم و حساسی از سایت دسترسی پیدا میکنین. برای احراز هویت مالکیت دامنه روش‌های مختلفی وجود داره. در ادامه برخی از این روش‌ها رو معرفی میکنیم.

  1. اضافه کردن یک فایل HTML به وبسایت
  2. اضافه کردن تگ HTML به صفحه‌ی اصلی وبسایت
  3. استفاده از Google Analytics
  4. استفاده از Google Tag Manager
  5. استفاده از امکانات ارائه‌دهنده‌ خدمات دامین

Google Search Console سرچ کنسول

نقشه‌های سایت در سرچ کنسول گوگل

اگه شما یک سایت بزرگ و پیچیده دارین، لازمه که نقشه سایت یا Sitemap رو ایجاد و ارسال کنین. این کار به خزنده‌های گوگل کمک میکنه تا همه صفحات ضروری رو دریافت کنن و میتونید مطمئن باشید که صفحه‌ای نخونده باقی نمیمونه. شما بعد از ساختن نقشه سایتتون میتونید به طور مستقیم از طریق کنسول یا حساب گوگل خودتون اون رو ارسال کنین.

یادتون نره بعد از هر اصلاحی که روی سایتتون انجام میدین باید نقشه سایتتون رو آپدیت و مجددا ارسال کنین. قبل از ارسال نقشه فراموش نکنین که نقشه قبلی رو حذف کنین تا اطلاعات جدید حساب شما رو مسدود نکنن و یا در الگوریتم مشکلی ایجاد نکنن.

سرچ کنسول یه ابزار بسیار قدرتمند و مفیده که با استفاده از اون میتونید اشکالات سایتتون رو پیدا کنید و با رفعش اون رو بهینه کنید. Google Search Console همچنین برای افزایش جذب کاربران به سایت و افزایش سرعت سایت میتونه کمک‌کننده باشه. در صورتی که اشکالی در سایت شما وجود داشته باشه گوگل با یک اعلان به شما خبر میده تا برطرفش کنید و رتبه‌تون در نتایج گوگل افت نکنه. این ابزار گوگل رایگان هست و تا 16 ماه اطلاعات رو روی خودش ذخیره میکنه.

هر 48 ساعت شما میتونید اطلاعات جدید رو در کنسول مشاهده کنید. تفاوت سرچ کنسول با گوگل آنالیتیکس اینه که کنسول بیشتر یک ابزار مدیریت محسوب میشه و آنالیتیکس یک ابزار برای بازاریابی دیجیتال یا همون دیجیتال مارکتینگ به حساب میاد. شما میتونید با راه‌اندازی هر دو ابزار سایت‌هاتون رو مدیریت کنین و برای بهینه‌سازی در موتور جستجو از اطلاعاتش استفاده کنین.

همکاران ما در بخش سئو شرکت بهین آوا با اتصال سایت های کارفرماها به سرچ کنسول اطلاعات بسیار خوبی رو استخراج می کنن و برای استفاده در بهینه سازی سایت ازش استفاده می کنن. حتی گاهی برای بهره گرفتن از خدمات گوگل ادز هم میشه به کوئری هایی که در سرچ کنسول سایت ثبت شده مراجعه کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *