اگه دنبال راه اندازی کسب و کار اینترنتی باشین و دلتون بخواد وب سایت خودتون رو راه اندازی کنید بدون شک به این سوال برمی خورین که از چه ابزاری برای ساخت وب سایت خودم استفاده کنم؟
برای ساختن وب سایت راههای مختلفی پیش روتون هست و معروفترین این راهها استفاده از ابزارهای وردپرس و سایت ساز هستش. هر دو این ابزارها بسیار قدرتمند هستن و مزایای بی نظیری رو در اختیار ما قرار میدن. هر کدوم از این دو ابزار ویژگیهای منحصربهفردی دارن اما کدوم یکی بهتره؟ ما می خوایم در این مقاله مفصل به مقایسه سایت ساز و وردپرس بپردازیم. پس اگه میخوای بدونی کدوم بهتر و مناسب تره با ما همراه باشین.
وردپرس (WordPress) چیست؟
قبل از اینکه بخوایم بریم سراغ مقایسه سایت ساز و وردپرس بهتره با خود این دو ابزار طراحی سایت آشنا بشیم. وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای اپن سورس هستش. ویژگی مهم سیستمهای اپن سورس اینه که اجازه دسترسی به کدها و تغییر اونها به کاربر داده میشه.
توی یک کلمه می تونیم بگیم که وردپرس ابزاری کامل برای ساخت و مدیریت وب سایت هستش. کاربر با استفاده از قالبهای آماده وردپرس کنترل کاملی بر سایت خودش داره و می تونه با اضافه کردن افزونههای وردپرس از قابلیتها و کارکردهای بیشتری استفاده کنه.
سهم وردپرس حدودا 42 % از کل سایتهای اینترنتی هستش از وبلاگ نویسی تا فروشگاههای اینترنتی، وب سایتهای شخصی، شرکتی، عکاسی، خدمات کاریابی و… همگی توسط وردپرس طراحی شدن. وردپرس بهترین راه برای ساختن وب سایت با کلی امکانات هستش.
این مطلب نیز می تواند برای شما جالب باشد: سایت کاربردی طراحی سایت
سایت ساز چیست؟
سایت سازها بر خلاف وردپرس ابزارهای طراحی وب سایتی هستند که امکان ویرایش کدها توسط کاربرها رو ندارن. سایت ساز بستری هستش که میشه توی اون هر نوع وب سایتی رو ساخت. از ویژگیهای مهم سایت سازها اینه که برای کار کردن باهاشون نیازی به مهارت و تجربه فنی بالایی در HTML، CSS و سایر زبان های کدنویسی ندارین. خیلی از سایت سازها امکاناتی مثل تغییر لوگو، درگاه های پرداخت و صفحات پیش فرض نمایش محصول رو در اختیار کاربرهاشون قرار میدن.
مقایسه سایت ساز و وردپرس
برای طراحی سایت در بیشتر مواقع وردپرس یا سرویسهای سایت ساز مورد استفاده قرار می گیرن. این دو محبوبترین روشهای طراحی سایت بدون کدنویسی هستن. گاهی اوقات بین انتخاب بین وردپرس و سایت ساز دچار سردرگمی می شیم؛ مقایسه سایت ساز و وردپرس بهمون کمک می کنه تا بتونیم انتخاب درستی برای طراحی سایت داشتهباشیم. این دو ابزار طراحی در حالی که شباهتهای زیادی به هم دارن در آن واحد تفاوتهای چشمگیری هم دارن. ابتدا بیاید شباهتهای سایت ساز و وردپرس رو باهم بررسی کنیم و بعد بریم سراغ مقایسه سایت ساز و وردپرس در درک تفاوت هاشون.
شباهت های سایت ساز و وردپرس
مهمترین شباهتی که وردپرس با سایت ساز داره اینکه هر دو ابزار نیاز به کدنویسی ندارن و خیلی راحت میشه ازشون استفاده کرد. اگه برای طراحی سایتتون از سایت
ساز آماده استفاده کنید دیگه نیازی به انتخاب هاست، تنظیمات DNS و نصب قالب ندارین. خیلی راحت می تونید یکی از پلن های مورد نیازتون رو انتخاب کنید و یک وب سایت خام تحویل بگیرید. بعدش می تونید متناسب با کسب و کارتون و هدفی که دارید شروع به تغییر محتوا، جایگذاری عکسها و چیدمان کنید.
منابع آموزشی خیلی زیادی از جمله ویدئوهای آموزشی فارسی و انگلیسی برای وردپرس وجود داره. خیلی راحت میتونید به این منابع دسترسی پیدا کنید. یاد گرفتن مفاهیم وردپرس زمان خیلی زیادی از شما نمی گیره اما اگه دوست دارید سرعت طراحی سایتتون بالا باشه و راحت بتونید راه اندازی کنید سایت ساز انتخاب مناسبتری هستش. در ادامه به مقایسه سایت ساز و وردپرس و تفاوتهای این دو می پردازیم.
مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر هزینهها
مهمترین فاکتور برای ایجاد و طراحی سایت هزینه و قیمت آن است. با کمی جستجو و دو دوتا چارتا کردن میبینید که قیمت پلنهای سایت ساز واقعا زیاده. یعنی اگه بخواید یک سایت فروشگاهی با امکانات پایه داشته باشین باید چند میلیون تومانی هزینه صرف کنین و خب شاید برای اونایی که تازه اول مسیر هستن پرداخت این هزینه ها سخت باشه.
این در حالی هستنش که بسیاری از قالبها و افزونههای وردپرس رایگان هستن و یا اینکه می تونید با هزینه خیلی خیلی پایینتری اون ها رو بخرید. شما می تونید با یک هاست مناسب و پرداخت چند صد تومان یک وب سایت کامل رو با وردپرس طراحی کنید.
اگه هم بخواید یک سایت حرفه ای داشته باشید و از قالبهای حرفهای وردپرس به همراه افزونه های پرمیوم استفاده کنین قیمت خرید اون به مراتب کمتر از سایت ساز میشه.
هزینه های جانبی سایت ساز و وردپرس
اگه منابع مالی محدودی دارین و هزینهها برای شما مهم هستن این مسئله رو هم باید لحاظ کنید که تمدید سرویس سایت ساز هر سال انجام میشه و افزایش قیمت سالیانه شامل همه مشتریها میشه. در صورتی که این موضوع توی وردپرس به شکل کاملا متفاوتی هستش. در وردپرس یک بار هزینه قالب و افزونههای غیر رایگان پرداخت میشه و مالکیت لایسنس محصول برای خریدار میشه. پرداخت مجدد و هزینه شارژ سالانه در وردپرس وجود نداره.
قطعا با کمی حساب کتاب متوجه میشین که وردپرس مقرون به صرفه تر و اقتصادی تر از سایت ساز هستش مثلا شما تصور کنید می خواید یک وب سایت با 5 گیگابایت فضای هاست، دامنه IR، تعداد محصولات نامحدود، کد تخفیف نامحدود، آپدیت گروهی محصولات، تعریف تعداد نامحدودی فرم، تعریف اعضای همکار در سایت، فروش عمده، زمانبندی ارسال، چند فروشندگی، صدور فاکتور و فیلترهای پیشرفته داشته باشین.
فکر می کنید قیمت نهایی برای همه این مشخصات چقدر میشه؟ قیمت طراحی سایت با استفاده از سایت ساز بیش از 5000000 میشه این در حالی هستش که قیمت طراحی پکیج گفته شده با وردپرس چیزی حدود 1200000 میشه؛ یک پنجم قیمتی که برای سایت ساز پرداخت کردید!!
این مطلب نیز می تواند برای شما جالب باشد: طراحی سایت با قالب آماده
مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر میزان انعطاف پذیری
هر سایتی که بخواید میتونید با استفاده از سایت ساز و وردپرس طراحی کنین. این سایت میتونه یک وبلاگ شخصی باشه یا اینکه یک فروشگاه آنلاین باشه. یکی از مزیتهای فوقالعاده وردپرس اینه که برای هر کاری یک افزونه داره.
اگه هم نتونستین به صورت رایگان اون رو پیدا کنین می تونید خیلی راحت هزینه طراحی یک افزونه وردپرس یا سفارشیسازی قالب رو پرداخت کنین و قالب مورد نظر رو به سایتتون اضافه کنین. امکاناتی که میشه اضافه کرد شامل چند زبانگی، صدور فاکتور، سفارشی سازی فیلدهای صفحه پرداخت، تایمر برای تخفیف محصولات و… میشه.
ما توی سایت ساز در بیشتر مواقع با امکانات از پیش تعیین شده سروکار داریم. ارزونترین این پلن ها معمولا از نظر پهنای باند، فضای ذخیره سازی و سایر ویژگی های ضروری مثل تعداد فرم های تماس، پشتیبانی، تعداد سفارشات و ایجاد صفحات محدود هستن. خب توی همچین شرایطی انعطاف پذیری سایت محدود به ارتقای پلنها و امکانات ارائه شده درون اون هاست و نه چیز بیشتری!
پیاده سازی یک قابلیت پیچیده در سایت ساز و وردپرس
برای اینکه بتونید مقایسه سایت ساز و وردپرس رو از نظر انعطاف پذیری بهتر درک کنین بیاید تصور کنیم قراره یک قابلیت نسبتا پیچیده مثل ساختن صفحات پویا و محتوای سفارشی که بر اساس داده، رفتار کاربر و ترجیحات تغییر میکنه رو به سایتمون اضافه کنیم.
برای مثال می خوایم بخشی از محتوای سایت برای کاربران دارای سطح عضویت نقرهای به نمایش در بیاد و همچنین برخی از دسته بندی محصولات با تخفیف 80% به اون ها نشون داده بشه. توی وردپرس می تونیم با اضافه کردن افزونههای متنوعی مثل صفحه ساز و عضویت ویژه این قابلیت رو خیلی آسون به سایتمون اضافه کنیم اما این قضیه توی سایت ساز به همین آسونی حل نمیشه. در سایت ساز نمی تونیم ساختارهای محتوای سفارشی با قالب دلخواه رو ایجاد کنیم.
مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر امنیت
احتمالا بارها شنیدهاید که امنیت سایتهای وردپرسی پایین است و ممکنه سایتتون توسط هکرها هک بشه و یک شبه همه زحماتتون به هدر بره. خبر خوب اینه که این حرف کاملا نادرست هستش. آمار بالای هک شدن سایت های وردپرسی به این دلیل است که حدود 42% درصد از سایت های موجود در کل دنیا توسط وردپرس طراحی شدن و این آمار هر روز داره بیشتر و بیشتر میشه.
همه سایتها مورد حمله هکرها قرار می گیرند و تفاوتی بین سایت ساز و وردپرس وجود نداره. اگه ما اصول افزایش امنیت سایت رو رعایت کنیم و همیشه از افزونههای امنیتی آپدیت شده استفاده کنیم خیلی از حملات هکرها و ویروسها خنثی میشه. در ضمن با گرفتن بک آپ دورهای از سایت میشه خیالتون رو از امنیت سایت راحت کنید؛ اینطوری همیشه یک نسخه سالم از سایتتون دارید.
و اما در مورد سایت سازباید بگوییم که هیچ اطلاعات شفافی درباره نحوه برقراری امنیت در سایت ساز وجود نداره. تهیه نسخه بک آپ از سایت به عهده شرکت ارائه دهنده است و کاربران امکان ساخت و دسترسی به اون رو ندارن. با این شرایط تضمین داشتن نسخه سالم سایت به ارائه کننده سایت ساز بستگی داره.
هشدار: نصب پلاگینها و افزودنیهای خارجی میتونه به سایت شما آسیب وارد کنه پس حتما سعی کنید افزونهها رو از منابع معتبر تهیه کنید. قبل از نصب نظرات، تعداد نصب، آخرین به روزرسانی رو چک کنید.
این مطلب نیز می تواند برای شما جالب باشد: تجربه کاربری یا UX
مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر سرعت آپدیت
از اونجایی که وردپرس روز به روز داره محبوبتر میشه امکانات این ابزار هم پیشرفت میکنه و بهتر میشه. وردپرس همگام با تکنولوژی روز داره رشد میکنه مثلا خیلی سریع با نسخه های PHP سازگار شد. تیم حرفهای و بسیار بزرگی روی پروژه وردپرس در حال کار هستن و سعی می کنن روز به روز بهترش کنن.
برای سایت ساز ما هیچ اطلاعاتی درباره سورس کدها، تکنولوژی مورد استفاده، بروزرسانی ها، رفع مشکلات احتمالی و… نداریم. ما نمی تونیم انتظار داشته باشیم بروزرسانی و توسعه اونها همگام با پلتفرمی باشه که هزاران نفر دارن روی اون کار می کنن!!
مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر میزان وابستگی
توی سایت ساز با رشد کسب و کارتون مجبورید به پلنهای بالاتر سایت ساز با امکانات بیشتر منتقل بشین. هزینه این انتقال نسبتا گران است. محدودیت در امکانات و حتی تعداد سفارشاتی که می تونین در یک فروشگاه آنلاین داشته باشید تنها بخشی از دلایلی هستن که باعث ارتقای اجباری پلنها میشن. با رشد کردن سایتتون میزان وابستگی شما هم بیشتر میشه و باید هزینه بیشتری کنین.
یک مثال ساده برای این مورد: فرض کنید به ازای ارتقا پلن سایت ساز از 3 فرم دریافت اطلاعات به تعداد نامحدود و تعداد سفارشات بیشتر مبلغ یک پلن از چند صد هزار تومان به چند میلیون تومان تغییر میکنه این در حالی هستش که تعداد سفارشات بیشتر شده و نامحدود نشده.
امکانات وردپرس با نصب افزونههای رایگان فرم تماس و ووکامرس به طور نامحدودی قابل مدیریت هستن. اگه بخوایم یک مثال دیگه در همین زمینه بزنیم میشه به ارائه یک وب اپلیکیشن رایگان در کنار قالب های فروشگاهی اشاره کنیم. وب اپلیکیشن با قالب فروشگاهی هزینهای چند میلیونی در سایت ساز داره که باید به طور سالیانه تمدیدش کنید اما در وردپرس اینطور نیست.
مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر میزان کنترل و مدیریت
کنترل و مدیریت توی ابزار طراحی وردپرس 100% در اختیار مالک هستش. شما توی وردپرس به کد و پایگاه داده اصلی سایت خودتون دسترسی کامل دارین اما کدنویسی توی سایت ساز به صورت اختصاصی انجام شده و کاربر به پایگاه و سورس کدهای سایت دسترسی نداره. این نکته رو هم بهتون بگیم که تمام دادههای سایت در سرور سایت ساز میزبانی میشه و مالکیت سایت در اختیار فرد قرار نداره.
در اکثر سایت سازها حقوق محرمانگی محتوای شما حفظ میشه اما یک مشکل وجود داره! فرض کنید بخواید بعد از 5 سال وب سایت اختصاصی خودتون رو با امکانات بیشتر به پلتفرم اختصاصی یا سایر پلتفرمها توسعه بدین. برای این کار شما هیچ دادهای رو نمی تونید از پایگاه داده استخراج کنید و باید از نو شروع کنین.
خبر بد اینکه شما مجبورید در نهایت با یک فایل اکسل خروجی از لیست محصولات و کاربران سایت با مالکیت واقعی خدافظی کنین و سایت خودتون رو از اول طراحی و بسازید. به گمان ما این بدترین اتفاقی هستش که می تونه تو زمینه مالکیت یک سایت بیفته.
مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر سهولت استفاده
معمولا پلتفرمهای سایت ساز با درخواست کاربر از هاستینگ نصب میشن و نیازی نیست کاربر خودش رو توی مسائل نصب سایت ساز درگیر کنه. تنها کاری که باید بکنه اینه که با کشیدن و رها کردن المانهای مورد نظرش رو اضافه کنه. به همین راحتی می تونه سایت خودش رو طراحی کنه! طراحی سایت و مدیریت محتوای اون توی سایت سازها نیاز به دانش و مهارت خاصی نداره و این یک امتیاز بزرگ برای افراد مبتدی هستش.
در مقابل ما پلتفرم وردپرس رو داریم که به اندازه سایت ساز آسون نیست. شما باید با نصب قالب های وردپرس بر روی هاست و کار با ویرایشگر WYSIWYG آشنا باشین تا بتونید سایت خودتون رو طراحی و راه اندازی کنید. خوشبختانه آموزشهای زیادی در مورد کار کردن با صفحه سازهای گرافیکی وردپرس و نصب قالبها وجود داره و شما می تونید با صرف زمان اندکی همه این ها رو یاد بگیرین و حتی اگه وقت نداشتین این کار رو کنین می تونید از فروشندههای محصولات وردپرسی و برخی از فریلنسرها بخواید اون رو براتون نصب کنه. معمولا هزینه این کار خیلی پایین هستش و در برخی موارد هم رایگان انجام میشه.
مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر طراحی و ظاهر سایت
همون طور که قبلا اشاره کردیم سایت سازها قالبهای پیش فرض و آماده دارن که شما می تونید ازشون استفاده کنین و خب نمیشه انتظار تنوع بالایی داشت. در واقع تنوع قالبها بستگی به سایت سازی داره که انتخاب می کنین اما معمولا حداکثر تعداد دموهای این پلتفرم ( پیش نمایش قالب) به چند ده تا می رسه اما در وردپرس دست شما حسابی بازه! وردپرس بنا به نیاز کاربرانش دارای هزاران قالب هستش که شما می تونید ازش استفاده کنین. تنوع قالب های وردپرس انقدر زیاد هست که شما برای راه اندازی هر سایتی با هر موضوعی از فروشگاه موبایل گرفته تا عکاسی و آشپزی انتخاب های متعددی داشته باشین.
انتخاب قالبهای شرکتی وردپرس
شما میتونین از بین گزینههای زیادی که دارین یکی از قالبهای شرکتی وردپرس رو انتخاب کنین. برای اینکه بتونین قالب مناسب رو انتخاب کنین چندتا نکته رو باید رعایت کنین:
- قبل از انتخاب قالب مورد نظر حتما نظرات خریداران اون قالب رو بخونین.
- حتما قبل از راه اندازی سایت از پشتیبان محصول سوالاتتون رو بپرسین.
- برای خرید قالبهای آماده وردپرسی و افزونه های وردپرسی از فروشگاههای معتبر استفاده کنین.
فریب بزرگ ارائه دهندگان سایت ساز
بعضی از ارائه دهندگان سرویسهای سایت ساز دقیقا قالبهای آماده وردپرس رو استفاده می کنن و بسته نصب شده اون رو در هاست با قیمت خیلی بالاتری به کاربر می فروشن! این شرکتها واژه سایت ساز رو به عنوان معادلی برای وردپرس و به شکل کاملا فریبندهای استفاده می کنن. علاوه بر سایت ساز در وردپرس فروشگاه سازهای بسیار قدرتمندی وجود داره که امکانات فوقالعاده در مقایسه با فروشگاه سازهای آماده دارن. اگه می خواین فریب نخورین یکی از راههای ساده تشخیص پلتفرم سایت نصب اکستنشن wappalyzer در کروم هستش.
محبوب ترین افزونه های وردپرس
افزونههای زیادی وجود دارن که میشه با اضافه کردن اونها امکانات سایت رو افزایش بدین. امکانات اضافی نظیر فروشگاه و فروش پلکانی، گالری تصویر، صفحه ساز، امنیت و سئو، پیام خصوصی، و هزاران ویژگی دیگهای که خیلی راحت با استفاده از افزونهها میشه به سایت اضافه کرد. این افزونهها به قدری زیاد و متنوع هستن که به راحتی میتونین هر چیزی که توی ذهن دارین رو در سایت وردپرسی پیاده سازی کنین. برخی از افزونههای محبوب و ضروری برای شروع طراحی سایت وردپرسی شامل موارد زیر میشه:
- افزونه سئو و بهینه سازی: RANKMATH
- افزونه فروشگاه ساز: WOOCOMMERCE
- افزونه فرم ساز: GRAVITY FORMS
- افزونه امنیتی: All In One WP Security & Firewall
- افزونه صفحه ساز: ELEMENTOR
- افزونه چند زبانه: WPML
جدول خلاصه مقایسه سایت ساز و وردپرس
فاکتور/ پلتفرم |
وردپرس |
سایت ساز |
سادگی در استفاده | بله | بله |
انعطاف پذیری | بله | خیر |
ویرایشگر دیداری | بله | بله |
توسعه پذیری | بله | خیر |
مالکیت سایت | بله | خیر |
سئو فرندلی | بله | نامشخص |
رایگان | بله | خیر |
امنیت | مشخص | نامشخص |
نگهداری | مشخص | نامشخص |
منابع یادگیری | بله | خیر |
تکنولوژی روز | بله | نامشخص |
سایت ساز بهتره یا وردپرس؟!
تا اینجا سعی کردیم از جنبههای مختلفی به مقایسه سایت ساز و وردپرس بپردازیم اما اینکه بخوایم بگیم کدوم بهتر از اون یکی هستش کار مشکلی می تونه باشه چون نیازها و انتظاراتی که هر کاربر داره کاملا با دیگری متفاوت هستش. اگه بین انتخاب سایت ساز و وردپرس دچار سردرگمی شدید سوالات زیر رو از خودتون بپرسید و با توجه به جوابهایی که می دید ابزار مورد نظرتون رو انتخاب کنین.
سطح دانش و مهارت شما در چه سطح هستش؟
برای کسانی که دانش محدودی دارن و خیلی هم اهل یادگیری نیستن و یا زمان یادگیری رو ندارن سایت ساز گزینه مناسب تری از وردپرس هستنش.
چقدر زمان برای ساخت وب سایت خودتون دارین؟
اگه کاربر تازه کار و مبتدی هستین ممکنه موقع کار روی وردپرس دچار منحنی یادگیری بشین و مدت زمان زیادی رو نیاز داشته باشین. برای کسانی که زمان کمی دارن سایت ساز گزینه بهتری هستش. می تونید از صفر شروع کنید و در کوتاه ترین زمان ممکن صاحب سایت بشین.
انتظارات شما از وردپرس و سایت ساز چیست؟
اگه دنبال وب سایتی سریع هستین و نمیخواین برای نگهداری اون زمان زیادی رو صرف کنید ما به شما سایت ساز رو پیشنهاد می دیم اما اگه دنبال امکانات بیشتری هستید و صرف زمان برای یادگیری برای شما مهم نیست؛ از طرفی هم محدودیت بودجه دارین وردپرس به درد شما می خوره.
می خواید وب سایت شما چقدر بزرگ باشه؟
اگه قصد دارین در آینده وب سایتتون رو توسعه بدین و وب سایت بزرگتری داشته باشین بهترین گزینه ممکن وردپرس هستش. اگرچه ممکنه در ابتدای مسیر زمان زیادی رو صرف یادگیری کنید اما وقتی کاملا مفاهیم رو درک کنین میتونید خیلی سریع وب سایتتون رو ارتقا بدین. در مورد وب سایتهای کوچک با محتوای محدود سایت ساز جایگزین بهتری هستش.
ما سعی کردیم به مقایسه سایت ساز و وردپرس از نگاه های متفاوتی بپردازیم. قطعا انتخاب بین این دو ابزار قدرتمند طراحی سایت و اینکه بگیم کدوم بهتره کاملا بستگی به شرایط و نیازهای شما داره. اگه در طراحی سایت، بهینه سازی سایت و هر چیزی که ممکنه در مسیر راه اندازی سایت بهش بر بخورین نیاز به کمک داشتین تیم حرفهای بهین آوا می تونه به شما کمک کنه.
بعد از اینکه این مطلب رو مطالعه کردید و تصمیم خودتون رو گرفتید با تیم طراحی سایت ، سئو و حتی خدمات گوگل ادز شرکت بهین آوا تماس بگیرید تا کارشناسان ما بهترین مشاوره و خدمات رو به شما ارائه بدند.
بعضی از انواع طراحی سایت که ممکنه برای ایده های شما مناسب باشه:
بدون دیدگاه